NU ÄR PROGRAMMET SLÄPPT!2023-04-13

STOCKHOLMS FILMFESTIVAL JUNIOR 7-13 APRIL 2025

Juniorfestivalen 2024

För framtidens filmskapare!

För filmslukaren, linslusen och historieberättaren. För dig som vill göra egen film eller hellre ser andras. För dig med skådisdrömmar och för dig som drömmer om Oscarsstatyetter. För dig som mer än något annat älskar att sjunka ner i en mjuk biostol och dyka in i filmens magiska värld.


MER ÄN EN FESTIVAL

Stockholms filmfestival Junior är inte bara en festival för barn och unga. Genom våra filmtävlingar 1 minut film och bästa pitch finns chansen att vinna fina priser och visa sin film på stora duken. Den yngre publiken är även högst delaktig i att skapa festivalen genom vår Juniorgrupp som utser vinaren av Bronshästen.

1 minut film

 

1 Minut film är en årlig kortfilmstävling där du som är mellan 6-19 år kan delta med dina egna kortfilmer. Du kan välja ämne helt fritt eller utgå från vårt årets festivaltema. Bara fantasin sätter gränserna! Du väljer själv om du vill arbete i grupp, med max tio deltagare eller ensam. Det endra kravet är att filmen ska vara cirka 1-3 minuter lång. Vinnarna presenteras sedan på festivalens prisutdelning. 

Ansökan för Stockholms filmfestival Junior 2025 öppnar i oktober.

 

Bästa pitch!

 

Pitcha en filmidé! Stockholms filmfestival Junior arranger varje år en pitchtävling där ungdomar mellan 15-19 år kan presentera sin filmidé för en jury från filmbranschen. Vinnaren av Bästa pitch utnämns sedan på Stockholms filmfestival Juniors stora prisutdelning. Det går bra att pitcha ensam eller i mindre grupper om max 3 personer. Tar emot bidrag från hela Sverige!

Ansökan till Stockholms filmfestival Junior 2025 öppnar i oktober.

 

Se film i klassrummet

Genom vår digitala plattform Festival on Demand tar vi internationell kvalitetsfilm till klassrum över hela Sverige, helt kostnadsfritt för skolor och medlemmar! Tjänsten öppnar i samband med årets programsläpp i februari 2025.

Juniorgruppen

 

Verksamma Juniorgruppen ser alla de tävlande filmerna som visas under festivalen och väljer vinnarna av Bästa film 6-10 och Bästa film 11-19 som belönas med Bronshästen.

Juniorgruppen presenterar också filmerna under festivalveckan samt håller i intervjuer med gästande internationella regissörer och skådespelare. 

Vill du vara en del av Juniorgruppen 2025, skicka din ansökan till junior@stockholmfilmfestival.se

 

Här är årets filmer!

 

Nu är programmet till Stockholms filmfestival Junior 2024, filmfestivalen för barn och unga mellan 6-19 år, släppt. Junior fortsätter att sprudla av film- och upptäckarglädje och under sex dagar, 8 - 14 april, visas 30 kvalitetsfilmer från 25 olika länder. Som en fortsättning på höstens upplaga av Stockholms filmfestival, vars tema The Other Truth, tar nu också Junior vid på det spännande temat AI -Sant eller falskt. Junior vill fortsätta att utforska de utmaningar som kommer med att navigera i dagens medielandskap fyllt av AI-content, nättroll och meme-konton där bilder ständigt förvrängs och omtolkas.

 

Bläddra i broschyren!

 

Årets juniorbroschyr sprids nu landet runt - men om du inte stött på den än så finns den att bläddra i online! Följ länken här nedanför.

 

Streama direkt från klassrummet!

 

Genom vår digitala plattform Festival on Demand tar vi internationell kvalitetsfilm till klassrum över hela Sverige, helt kostnadsfritt för skolor och medlemmar!

Klicka på länken och använd koden SKOLAJR24 (eller MEDLEMJR24 om du är medlem på Stockholms Filmfestival) för att boka gratis visningar.

 

Mer än en festival!

 

Stockholms Filmfestival Junior är inte bara en festival för barn och unga. Genom våra filmtävlingar 1 minut film och bästa pitch finns chansen att vina fina priser och visa sin film på stora duken. Den yngre publiken är även högst delaktig i att skapa festivalen genom vår Juniorgrupp som utser vinnaren av Bronshästen

 

Pedagogiska övningar att göra i klassrummet!

 

Att använda film i skolan är både roligt och lärorikt. Med vår lärarhandledning blir det dessutom enkelt att implementera film i undervisningen. Här finns samtalsövningar och diskussionsfrågor kopplade till läromålen som våra filmpedagoger har tagit fram. På så vis får eleverna också ”prata av sig” och fundera över de varierande intryck och tankar filmen gett dem. 

 


Upptäck våra Juniorprojekt!

Stockholms filmfestival ordnar jättemånga olika evenemang för barn och unga, där du både kan se på film och göra film. 

Vi har till exempel en hel festival tillägnad barn och unga – Stockholms filmfestival Junior – där du kan se alla de bästa ungdomsfilmerna just nu. Och på våra Filmverkstäder får du och din klass lära er göra film!

Läs mer om våra olika projekt här nedan.


LÅT OSS PRESENTERA VÅRA FILMÄLSKANDE VÄNNER

Juniorgruppen