Vi presenterar stolt årets alla vinnare!
Läs om alla vinnare i årets prisceremoni!

Här är alla vinnare i samtliga kategorier!


Stort grattis till alla vinnare som korades under årets prisceremoni!


Festivalen går mot sitt slut och under dagens prisceremoni har vinnare i samtliga kategorier korats. Stort grattis till alla välförtjänta pristagare!

 

Vinnare i Stockholm Competition:  
Jurymedlemmar: Jesper Kurlandsky (ordf.), Asta Kamma August och Ernst de Geer 

Bästa film: »The Settlers«, Felipe Gálvez Haberle 

Med motivering: Filmen är en filmisk kraftprestation, ett intensivt uttalande om kolonialism och maktens korrumperande mekanismer som är lika obehaglig och fascinerande som den är intellektuellt stimulerande. Med sin genomtänkta användning av bild och ljud skapar filmen en atmosfär som är både främmande och bekant, och som drar in publiken i karaktärernas hemsökande värld. Det är en film som utmanar och inspirerar, som erbjuder en portal till ett avgörande kapitel i Chiles historia och som fångar dess råhet och moraliska erosion. Priset för bästa film går välförtjänt till »The Settlers«.

Passa på att se denna fantastiska film på lördag. Köp biljetter här!

Det finns även biljetter till visningen av Vinnarfilmen på söndag, skynda dig att köpa biljetter här innan de tar slut!

 

Bästa Regi: »How to Have Sex«, Molly Manning Walker  

Med motivering: Denna skakande, ömma, vackra och överraskande roliga film förbluffade oss med sina fantastiska skådespelarinsatser och sin förmåga att återskapa ett universum som är så fullt av liv att det får publiken att känna att de faktiskt har varit där. En film fylld av mänskliga ögonblick som stannar kvar hos dig, och en film som får publiken att återkalla minnen. Priset för bästa regi går till Molly Manning Walker för »How to Have Sex«.

Molly Manning Walker kammade hem dubbla priser under ceremonin, hon fick även motta priset för Bästa debut med motiveringen: Det här var ett år fyllt av utmärkta debuterande regissörer, vilket gör den här kategorin mer konkurrenskraftig än någonsin. Vi vill ge priset till en förstagångsregissör som visar att hon är här för att stanna. En kraftfull film som stannar kvar hos dig, allt hålls samman av regissörens exakta val, som får topprestationer ur sin ensemble av fantastiska skådespelare vars karaktärer försöker navigera i gråzonerna av samtycke. Priset för bästa debut går till Molly Manning Walker för "How to Have Sex«.

Helt enkelt ett måste att se filmen innan det är för sent! Skynda att se »How To Have Sex" ikväll på Sture 1, biljetter hittar du här.

 

Bästa Manus: »Hounds«, Kamal Lazraq 

Med motivering: En häpnadsväckande välskriven historia med en enkel utgångspunkt, som ständigt lyckas överträffa våra förväntningar och överraska oss med sina val, avslöja sin värld och sina karaktärer samtidigt som den tar oss med på en spännande resa. Med total kontroll över sin ton lyckas författaren kombinera spänt drama och becksvart komedi med det totalt absurda och det existentiellt djupa. Priset för bästa manus går till Kamal Lazraq för "Hounds«.

 

Bästa Kvinnliga Skådespelare: Maeve Jinkins (film: »Toll«) 

Med motivering: Ett vackert gestaltat porträtt av en mamma som kämpar med att acceptera sin son som han är. Denna modiga och sårbara prestation öppnar våra hjärtan och ger oss en djupare förståelse för de brutala beslut som karaktären fattar under filmens gång. Priset för bästa kvinnliga skådespelare går till Maeve Jinkings för hennes prestation i »Toll«.

 

Bästa Manliga Skådespelare: Kauan Alvarenga (film: »Toll«) 

Med motivering: Med en fascinerande närvaro porträtterar denna skådespelare en ung mans motstånd mot att anpassa sig till samhällets normer. I en mycket subtil dans balanserar han sin smärta och envishet med en delikat mängd humor och charm som fick oss att vilja fortsätta lära känna honom, även efter att eftertexterna hade rullat. Priset för bästa manliga huvudroll går till Kauan Alvarenga för hans prestation i »Toll«.

Skynda att se detta gripande drama ikväll, biljetter hittar du här!

 

Bästa Foto: »Grace«, Nikolai Zheludovich 

Med motivering: Med en innovativ och känslig användning av naturligt ljus, skarp kontrast mellan de vidsträckta ryska perifera landskapen och interiören i en skåpbil, samt noggrann användning av färg, skapar denna filmfotograf en visuell upplevelse som är lika djup, melankolisk och kontemplativ som filmen själv. Filmens visuella språk, som kännetecknas av sin eteriska kvalitet, rytm och imponerande omfattning, gör det möjligt för tittarna att engagera sig i filmen på en intuitiv nivå. Priset för bästa foto går till Nikolay Zheludovich för »Grace«.

 

Honorable Mention: »Reality«, Tina Satter  

Vi vill ge ett särskilt omnämnande till Tina Satter för hennes utomordentliga regissörsprestation i filmen »Reality«. Denna originella iscensättning av ett verkligt förhör ord för ord förhöjer materialet till något mer än summan av dess delar, och ger därmed röst och närvaro åt den tidigare NSA-översättaren Reality Leigh Winner. Vi är djupt imponerade av regissörens förmåga att väva samman fiktion och verklighet med en konstnärlig finess som lyfter genren "baserad på sanna händelser" till en välkommen ny nivå av filmiskt berättande.



Molly Manning Walker prisades dubbelt för »How To Have Sex«

 

Vinnare i Stockholm Documentary Competition:  
 Jurymedlemmar: Karin af Klintberg (ordf.), Salad Hilowle och Axel Arnö 

Bästa dokumentär: »The Eternal Memory« av Maite Alberdi 

Med motivering: En vacker skildring av en kärleksfull relation och en gestaltning i flera lager av vilka vi blir utan våra minnen. Utan sentimentalitet, men med mycket känslor. Det är ett varmt porträtt som får oss att själva vilja ta itu med saker i våra liv, medan vi kan. Priset för Bästa dokumentärfilm går till »The Eternal Memory« av Maite Alberdi.

Ta chansen att se denna intima dokumentär på lördag, köp biljetter här! 

 

Stockholm Short Film Competition: 
Jurymedlemmar: Jimm Garbis (ordf.), Carla Sehn och Arvida Byström 
Bästa film: »Cuarto de Hora« av Nemo Arancibia 

Med motivering: Årets vinnarfilm har otvivelaktigt imponerat och berört juryn. Det är en sorglig, vacker och poetisk film som med fingertoppskänsla visar hur skört ett liv kan vara. Med effektiva medel närmar sig kreatörerna på ett existentiellt och taktfullt sätt ett aktuellt ämne. Det är en film som fängslar åskådaren och lämnar oss med bestående intryck och nyfikenhet. Ett bevis på hur stark kortfilmen är när den briljerar i sin form. Vinnare av Bästa internationella kortfilm är »Cuarto de Hora« av Nemo Arancibia. 

 

FIPRESCI: 
Jurymedlemmar: Helena Lindblad (ordf.), Sonora Broka och Clementine van Wijngaarden 
 Bästa film: »Monster«, Hirokazu Kore-eda 

Med motivering: I den här mångbottnade, sagolika berättelsen utforskar regissören rädslans makt, sanningens ständigt växlande skepnad och alienationen mellan vuxna och barn. Genom en mästerlig användning av komplex dramaturgi och och en omvälvande ljudbild utmanar filmskaparen hela tiden våra utgångspunkter och förväntningar. Filmen visar att den japanska veteranen fortsätter vara trogen sina favoritteman men också lyckas överraska oss ännu en gång. Årets FIPRESCI-pris tilldelas Hirokazu Kore-eda för filmen "Monster«. 

Se detta mångfasetterade och helt fenomenala drama på söndag. Det finns ett fåtal biljetter kvar och dessa hittar du här!

 

1 km film:

Jurymedlemmar: Anna Lindström, Eva Ward, Patrik Andersson, Git Scheynius, Beatrice Karlsson, George Ivanov, Jon Asp  

Vinnare: Ville Gobi med sitt nya projekt »Midsommar (inte av Ari Aster)« och den tidigare filmen »Kräftor och tennsoldater«

 

1 km film hedersomnämnande: 

1 km film hedersomnämnande går till en formstark filmskapare som uppvisat en stor regi-talang där känslor under ytan rör handlingen framåt. Med sitt kommande – och väldigt personliga projekt ser vi en modig och intim film där fragmenterade minnesbilder kommer att utmana gränser och beröra publiken.  Juryn delar ut ett hedersomnämnande till Laerke Herthoni för hennes projekt »19«. 

 

 Skyshowtime Rising Star Award  
Jurymedlemmar: Simon Northon, Lisa Rosengren, Jan Göransson, Nina Zanjani, Ardalan Esmaili

Vinnare: Hanna Ardéhn

Med motiverig: Årets vinnare är en skådespelare som förkroppsligar rollen, som med hela sin person lever i berättelsen. Hennes intuitiva och levande skådespeleri gör att man läser dramat med och genom henne. Vi ser fram emot att få följa årets Rising Star mot nya höjder. Grattis till Hanna Ardéhn! 

 

Nikon Short Film Award  
Jurymedlemmar: Bahar Pars, Sara Shirpey, Daniel Espinosa  

Vinnare: Noah Ragert med »Final Countdown«

Med motivering: På endast en minut lyckas filmen leka med våra uppfattningar av tid och rum, skapa en fängslande resa genom filmhistoriens mest klassiska scener och repliker, våga använda tekniska element och väva ihop det med humor och originalitet. Vi tror på den här filmskaparens kraft och lekfullhet. Därför tilldelas priset till »Final Countdown«.


Hawke's passion for the art of film has made him a highly respected name in the film industry.

  Hawke's journey on the silver screen began as a teenager in the 1980s with his breakthrough role in the film "Dead Poets Society" (1989), where he starred alongside Robin Williams and captured the hearts of the audience. Since then, he has become known for his ability to portray a variety of characters. Some of his most memorable films include the generation-X drama "Reality Bites" (1994) and the intense police thriller "Training Day" (2001). Where Hawke received an Oscar nomination for his role. 



Här är torsdagens höjdpunkter:

 

»Vista Mare«

Skandia - 10.45

»En sommar«

Skandia - 18.00

»I Used To Be Funny«

Klarabiografen - 18.00

»Kaptenen«

Zita 1 - 18.00

Vi välkomnar nu filmbidrag från och med idag, den 12 september, och du kan skicka in ditt bidrag genom knappen här nedan!



Felipe Gálvez Haberle vann Bronshästen för »The Settlers«
Kauan Alvarenga och Maeve Jinkins vann pris för Bästa manliga skådespelare tillika Bästa kvinnliga skådespelare, båda för sina insatser i »Toll«