Ethan och Maya Hawke är på – Är du? Tillsammans räddar vi anrika Skandia.
Ethan och Maya Hawke på Skandia. Fotograf: Joar VestergrenEthan och Maya Hawke på Skandia. Fotograf: Joar Vestergren
Ethan och Maya Hawke är på – är du? Fotograf: Joar Vestergren

Rädda en av världens vackraste biografer!


Kan vi göra det här tillsammans? Ethan och Maya Hawke är på!



Skandia på Drottninggatan i Stockholm fyllde nyss 100 år men riskerar nu att stängas för gott. Stockholms filmfestival, som visat film i den vackra 20-talssalongen i över 30 år, vill inte låta detta hända. Vi vill hålla Skandia öppen som en självklar mötesplats för stadens filmälskare.

Vi vill att den ståtliga foajén och vackra atmosfärssalongen ska fortsätta vara öppen för allmänheten med filmvisningar året om. Vår långsiktiga förhoppning är en kombinerad biograf- och caféverksamhet med filmtema som varsamt ska anpassas till de vackra lokalerna. Genom filmvisningar, vår årliga filmfestival, galapremiärer och fik ser vi till att Skandia-teatern kan fortsätta få vara ett tempel för alla som älskar film året om.

Utöver regelbundna filmvisningar, vill vi kunna erbjuda guidade visningar av biografen, kunna visa gratis kvalitetsfilm för barn och unga under Stockholms filmfestival Junior – och bjuda in våra medlemmar till regelbundna förhandsvisningar. Allt för att kunna fortsätta nå ut med internationell kvalitetsfilm till en bred publik.

Hjälp oss hålla Stockholms främsta biograf vid liv – i minst 100 år till!



Anrika Skandia, ritad av Gunnar Asplund. Här syns Sam Mendes på scen 2022 under ett Face2Face. Foto: Thomas Persson

Historien om Skandia

 

Hösten 1923 stod den världsberömda biografen på Drottninggatan klar efter att arkitekten Ragnar Hjorth framställt byggnaden samt blivit färdigställt och kreativt inrett av Sveriges mest framstående arkitekt genom tiderna, Gunnar Asplund. Parallellt med Skandia arbetade Asplund då med det blivande världsarvet Skogskyrkogården samt Stockholms Stadsbibliotek.

Till sin hjälp med utsmyckningen av den oerhört kreativt inredda premiärbiografen hade han några av tidens främsta konstnärer som smyckade väggar och tak med målningar inspirerade av såväl filmens som religionens och sagornas värld. Under stumfilms-åren fanns här även en Wurlitzer-orgel som hissades upp på scen genom en lucka i golvet, med organisten spelandes iklädd vit smoking.

Inspirerad av festnätter i Taormina på Sicilien, skapade Asplund en “atmosfärssalong” med ett blått takvalv prytt av sidenklädda takglober som släcktes en efter en inför varje föreställning. Biografen har sen dess forna glansdagar genomgått flera mer eller mindre hårdhänta "ansiktslyft" för att anpassas efter rådande publiktrender och en del originaldetaljer har plockats bort. Exempelvis lades Skandia ner som offentlig biograf 1991, och 1999 hotades den att bli en resturang. Stockholms filmfestival lyckades då tillsammans med Triangelfilm (nu TriArt Film) och med bidrag från Stockholms stad och Svenska Filminstitutet rädda den och Biograf Skandia återinvigdes. Efter några års turbulens under de senaste årtiondena har Skandia sakta börjat återställas till Asplunds forna glans och vision.



I 34 år har Stockholms filmfestival haft äran att rulla ut röda mattan för våra galapremiärer i Skandias tempelliknande foajéer och atmosfäriska 20-talssalong. Under åren har filmstjärnor som Quentin Tarantino, Francis Ford Coppola, Uma Thurman, Willem Dafoe, Wong Kar-wai, Susan Sarandon, Lauren Bacall, Martin Scorsese, Ethan Hawke med flera mottagit filmpriser på Skandia.

Vi är oerhört stolta över att låta Stockholms publik få möta filmvärldens största ikoner här på scenen där stumfilmsorkestern en gång spelade – och förhoppningsvis bidra till att hålla denna magnifika Stockholmspärla vid liv. 


Vår vision

 

Vi ser det som en självklarhet att Skandia-teatern ska få förbli ett filmens tempel i Stockholms innerstad. Asplunds biograf är ännu inte byggnadsminnesmärkt och saknar därför det skydd som denna unika pärla förtjänar. Biografen byggdes när filmens ännu var en ung konstform och vi vill att även framtidens filmälskare och filmskapare ska kunna ta del av stora filmupplevelser här.

Pengarna går oavkortat till Skandia, ett dotterbolag hos Stockholms filmfestival och pengarna återbetalas om vi inte lyckas öppna upp biografen för allmänheten under 2024. Ifall vi lyckas är det för första gången på sju år som Skandia öppnar upp för allmänna visningar. Pengarna kommer att gå till bland annat biografteknik, restaurering, nya högtalare, IT- system och annat som behövs för att vi ska kunna visa både nya filmer och gamla klassiker på denna anrika biograf.

Hjälp oss att bevara denna kulturskatt – tillsammans räddar vi Skandia-Teatern!



Gunnar Asplunds interiörskisser av Skandias salong från 1922.Gunnar Asplunds interiörskisser av Skandias salong från 1922.
Gunnar Asplunds interiörskisser av Skandias salong från 1922.

»Syndabocken«

Regi: Axel Petersén
Spellängd: 91 min
Språk: Svenska, engelska, maltesiska
Undertext: Engelska

När: 11 november kl 18.00 på Bio Rio (Det bjuds på mingel och bubbel 30 minuter innan visningen, så kom i god tid!)

Visas även: 12 november (14.30, Victoria 2) och 15 november (20.30, Saga 2)

Medlemsbiljetter släpps 4 okt kl. 13:00!

För ordinarie medlemmar släpps biljetterna onsdag 4 okt kl 13:00. Boka din plats genom att klicka här nedan.

Bronsmedlemmar har som vanligt förtur till biljetterna som är släppta redan nu. Maila bara till medlem@stockholmfilmfestival.se för att reservera upp till två platser. Bokningen för bronsmedlemmar stänger onsdag 4 okt 23:59.

När: 17 oktober kl. 18:30

Var: Rigoletto

Genre: Drama, Thriller

Stort tack till United International Pictures!