Vi listar första festivalhelgens bästa filmer
Här är helgens filmpärlor
Första festivalhelgen bjuder på flera höjdpunkter. Vi har listat våra åtta favoriter!
Första festivalhelgen är på ingång!
Vad passar bättre än att se en massa bra filmer i helgen? Vi listar våra åtta favoriter!
Rivstarta helgen med en riktigt bra dokumentär! Med utgångspunkt i regissörens Ian Cheneys storslagna projekt att bygga en enorm ark på sin tomt i Maine, undersöker »The Arc of Oblivion« arkiv och minnen. Arkiv finns överallt, i lådor och skåp, på hårddiskar och i filer. Men också i arkitektur och markens jordlager. Från båtbygget tar Cheney med oss på en resa genom saltgruvor och grottor, fjordar i Arktis och uråldriga bibliotek i Sahara. I det, ibland bokstavliga, grävandet i arkiven uppstår frågor om vilka spår vi lämnar efter oss.
På lördagsförmiddagen visas även »The Delinquents«. Tragikomisk heistfilm om frihetens gäckande natur och drömmen om att slippa ur bankväsendets byråkrati. För vem har inte drömt om att fly undan livets ofrånkomliga tristess? Vi möter Morán och Román, två tjänstemän på en bank som ifrågasätter sin monotona tillvaro och längtar efter äventyr. De tror sig hitta en väg ut ur samhällsstrukturerna genom en kupp mot sin arbetsgivare. Ett tillslag som ofrånkomligen förändrar deras liv. »The Delinquents« är en lågmäld off-beat, genrefilm om föreställningen av frihet. Tänk dig bröderna Coen möter New Argentine cinema i 70-talsdoftande ödesdrama.
Under eftermiddagen kan du gå på Face2Face-samtal och ställa alla dina frågor till Tina Satter, regissören bakom den verklighetsbaserade filmen »Reality«. Sidney Sweeny, känd från serierna »Euphoria« och »White Lotus«, briljerar i huvudrillen i detta verklighetsbaserade drama om en visselblåsare. Filmen är baserad på transkriberade förhör med visselblåsaren Reality Winner – flygvapenveteranen som läckte information om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016. Genom att förhålla sig bokstavligt till förhören, vilka hölls under inte helt lagliga omständigheter i Winners hem, har Satter skapat en oroväckande skildring av ett samhälle där lögn och sanning luckrats upp.
Vill du avsluta dagen med skräck är »The Lost Children« något för dig! I denna nervkittlande berättelse får vi följa Audrey och hennes syskon som spenderar sommarlovet ute på landstället med sin pappa. En morgon märker de att han har försvunnit och i väntan på att han ska komma tillbaka börjar barnen leka kurragömma. Men leken avbryts tvärt när Audrey hör en barnröst bakom en vägg. Snart börjar barnen inse att pappan inte kommer att återvända och att de behöver klara sig själva i det kusliga huset.
Under söndagen är det glitter och glamour som gäller med två Red Carpet-visningar efter varandra på Skandiabiografen. Först ut är »All of Us Stangers«, ett storslaget, känslosamt och färgsprakande drama med inslag av fantasy där identitetsletande och ensamhet vävs samman med det förflutna. En natt knackar Adams (Andrew Scott) mystiske granne Harry (Paul Mescal) på dörren. Männen kommer snabbt varandra nära och inleder en relation. Samtidigt kastas Adam tillbaka i sitt förflutna, både psykiskt och fysiskt. Han letar upp sitt barndomshem och möter sina föräldrar, som spelas av Jamie Bell (»Billy Elliot«, »Filth«) och Claire Foy (»The Crown«) för första gången på 30 år. Ett svindlande möte eftersom varken föräldrarna eller huset har förändrats sedan dagen de dog.
»All of Us Strangers« följs av en Red Carpet-visning av fenomenala »Priscilla«, där Sofia Coppola låter oss följa med på en hjärtskärande resa in i Priscilla Presleys liv. Ett detaljerat porträtt om kärlek, fantasi och berömmelse där Priscilla får berätta sin historia och kliva ut ur skuggorna en gång för alla i en film som hon även varit med och producerat. Som 14-åring möter hon den tio år äldre rockkungen, och blir förälskad, något som blir en världsnyhet. I detta biografiska drama får vi se den dolda sidan av det omtalade paret och får en intim inblick i deras stormiga äktenskap.
Ytterligare två pärlor under söndagen är »The Castle« och »Holly«. »The Castle« är som en argentinsk »Grey Gardens«, utan den psykiska ohälsan, i vilken det dokumentära berättandet mixas med spår av skräck, mystik och folksagor. Justina har ärvt ett gods från sin före detta chef, på villkoret att det aldrig får säljas. Att sköta godset är ett enormt åtagande och kräver pengar som inte finns. Dessutom dyker den döda ägarens familj upp med jämna mellanrum. De domderar, ställer krav och fäller nedlåtande kommentarer.
»Holly« är den belgiska regissörens Fien Trochs femte långfilm är ett stämningsfullt drama med metafysiska nivåer och spår av Brian de Palmas »Carrie«. Den mobbade femtonåringen Holly vaknar en morgon med känslan av att något hemskt är på väg att hända. Hon väljer att stanna hemma från skolan där det som av en händelse börjar brinna, just den dagen. I efterdyningarna av tragedin tycks det som att Holly kunde förutspå branden och något mytiskt uppstår runt den tillbakadragna tonåringen. Människor börjar ty sig till henne för tröst. Men allt eftersom börjar de kräva mer och mer av henne.
Hawke's passion for the art of film has made him a highly respected name in the film industry.
Hawke's journey on the silver screen began as a teenager in the 1980s with his breakthrough role in the film "Dead Poets Society" (1989), where he starred alongside Robin Williams and captured the hearts of the audience. Since then, he has become known for his ability to portray a variety of characters. Some of his most memorable films include the generation-X drama "Reality Bites" (1994) and the intense police thriller "Training Day" (2001). Where Hawke received an Oscar nomination for his role.
Här är tiderna till helgens filmhöjdpunkter:
Faktaruta med knapp om man vill ha det
Lördag 11 november
Sture 3 - 11.30
Skandia - 11.30
Sture 1 - 17.15
Sture 1 - 21.45
Söndag 12 november
Skandia - 18.00
Skandia - 21.00
Klarabiografen - 18.00
Zita 1 - 20.15
Vi välkomnar nu filmbidrag från och med idag, den 12 september, och du kan skicka in ditt bidrag genom knappen här nedan!